Waarom Babyzwemmen en vanaf welke leeftijd?

babyzwemmen

Ik ben met Florine gaan babyzwemmen, toen ze ongeveer 10 maanden oud was. Nog steeds vind ik het jammer, dat ik dit niet eerder ben gaan doen. Vanaf ongeveer 10 weken kun je deelnemen aan babyzwemmen. Je kindje moet meestal zijn eerste entingen hebben gehad. Bij ieder zwembad kan het verschillend zijn wanneer je mag beginnen met babyzwemmen. Bij het ene zwembad mag het na de eerste entingen, en bij een ander zwembad kan het zijn wanneer je baby 3 maanden oud is.

Waarom babyzwemmen?

Babyzwemmen heeft veel voordelen. Allereerst is het zeer goed voor de motorische ontwikkeling van je baby. Het  versterkt de band tussen ouder en kind door vertrouwen te kweken in het water. Het kind bouwt onbewust sociale contacten op omdat het in groepsverband met andere kindjes en hun ouders zwemt.  Je baby leert om te ontspannen in het water. Al deze zaken hebben een positieve uitwerking op de ontwikkeling van je kindje.

Veiligheid bij het zwembad

Inmiddels had ik ook anti slip ZwemSokjes aangeschaft, omdat Florine zodra ze kon staan erg veel risico nam richting glijpartijen. Deze antislip zwemsokjes geven mij ook meer rust tijdens het zwemmen. Ik zag Florine lekker zelfverzekerd en enthousiast rondlopen voor/tijdens en na de les. Deze veiligheid wil toch iedere moeder?

Nu ruim 2 jaar verder ben ik zo dankbaar voor alles wat wij daar geleerd en meegemaakt hebben! Nu nog steeds komen wij wekelijks naar deze leuke les.

[thrive_leads id=’813′]

Waar moet je rekening mee houden als je met babyzwemmen begint?

Temperatuur
Baby’s hebben nog moeite met hun lichaamstemperatuur op peil te houden en kunnen dus ook snel afkoelen. Het is dan ook belangrijk dat het zwembad water op een aangename temperatuur is, van minimaal 32 graden. Zwembaden beschikken vaak dan ook over een verwarmd bad wanneer zij zwemlessen geven. Maar wel een punt om even te na te checken. Verder houd je je kindje tijdens de les natuurlijk goed in de gaten. Je ziet aan je kindje wanneer hij of zij te veel afkoelt. Het kindje krijgt een blauwe/grauwe verkleuring van de lippen en kan blijven bibberen. Het is bij ieder kindje anders. De ene kan beter tegen wat kouder water dan de andere.

Tijdsduur

Zwemmen kost veel energie voor een baby omdat het veel indrukken met zich mee brengt. Je baby zal erg snel vermoeid zijn. Het is dan ook belangrijk dat de les niet te lang duurt. Een les van 30 minuten zwemmen is al voldoende. Wanneer je ziet dat je kindje gaat bibberen, stil wordt zijn dit tekenen van vermoeidheid en ga dan met je kindje het water uit om hem/haar lekker op te laten warmen in een zachte warme handdoek die je om hem/haar heen wikkelt. Meestal duurt een babyzwemles 30 tot 45 minuten.

Professionele begeleiding

Wanneer je begint aan een groepsles babyzwemmen ga je er van uit dat de les gegeven wordt door iemand die hierin geschoold is. Hier kun je altijd navraag naar doen. Op educatief gebied wordt er tijdens de les al veel met je kindje gedaan. Denk bijvoorbeeld aan de liedjes met bijbehorende bewegingen die iedereen wel kent. Naarmate je kindje ouder wordt zullen deze dan ook herkend worden en dit zorgt dan weer voor vertrouwen. Onbewust en spelenderwijs werk je samen aan het aanleren van bepaalde handelingen. Ook is het natuurlijk fijn dat er een zwemjuf/meester met meestal ruime ervaring aanwezig is die je tips kan geven. Ook het gevoel dat je niet alleen bent en dat er begeleiding is geeft je vertrouwen. Naast de “juf”  ben je ook samen met andere moeders/vaders en soms zelfs opa’ s/ oma’s waar je ervaringen mee kunt uitwisselen, die ook nog eens veel verder gaat dan over baby’s en zwemmen.

Hoe ziet een babyzwemles eruit?

Per zwembad zal een babyzwemles er natuurlijk verschillend uitzien. Ik zal je over onze zwemles vertellen, om je een indruk te geven:

  • 9.45: Alle kindjes mogen het water in. Bij onze zwemles zijn er 4 groepjes op een ochtend. Ieder van Max 7 kindjes.
    We beginnen altijd in een kringetje en zingen dan 2 liedjes. “ Alle eendjes zwemmen in het water” en “ Jan huigen in de ton” Uiteraard met de neusjes in het water, en op het laatst laten we de handjes los.
  • Daarna stimuleren we de kindjes om op de rug te gaan drijven, hierbij hangen ze met de oortjes in het water en kijken ze alleen naar de lampjes in het plafond.
  • Daarna mogen ze bij de mama’s om de nek pakken en gaan de mama’s zwemmend naar de overkant.
  • Aan de overkant krijgen wij ieder een klein surfplankje, waar de kindjes op de buik om mogen gaan liggen. Hierbij worden ze voorruit geduwd richting de moeder/vader die iets verderop staat.
  • Daarna mogen de kindjes nog lekker erop blijven liggen en gaan we weer liedjes zingen zoals “ berend botje”
  • Als alle kindjes geweest zijn leggen we de plankjes op de kant en mogen de kindjes op hun knietjes op de dit plankje gaan zitten met de handjes op het hoofd. Dan worden ze begeleid om in een soort van duik beweging, (kin op borst) naar de moeder te plonsen. Uiteraard worden zij door de juf vast gehouden zodat zij niet verkeerd vallen.
  • Hierna word er een emmer met speelgoedeendjes omgegooid in het water en mogen de kindjes deze uit het water “vissen” om vervolgens weer te verzamelen in een emmer.
  • Hierna maken we gebruik van schuimrubberen paardjes waar ze op mogen hoppen.
  • Dan is het tijd voor het vlot, dat in het water wordt gelegd en mogen de kindjes hierop zittend naar de overkant.
  • Vervolgens gaan de kindjes hier om de beurt van af springen. Bij deze oefening mogen de kindjes zelf op de kant klimmen en lopen naar de mat om er vervolgens vanaf te springen. Bij deze oefening ben ik weer superblij met mijn aangeschafte anti slip ZwemSokjes.
  • Dan is het tijd om allemaal weer op het vlot terug te gaan.
  • De volgende “oefening” is er altijd eentje die het ‘kopje onder principe’ met zich meebrengt. De meningen zijn heel erg verdeeld, over het wel of niet onderwater brengen van je baby. Wij doen het tijdens de les wel. Onder goede begeleiding uiteraard en niemand wordt gedwongen. Er is nog nooit iets misgegaan en ik persoonlijk ben van mening dat het geen kwaad kan wanneer het goed en onder begeleiding gebeurt. Milan vindt het prima en leert zo al heel snel dat water niet eng is en hoe je je adem inhoudt onder water. Even een  “ dolfijntje worden” noemen wij het tijdens de les. De baby gaat heel even kort net onder het wateroppervlak een stukje onderwater en weer terug.
  • Na deze oefening is het tijd om in een kringetje de bal over te gooien/voetballen/ kopballen het mag allemaal.
  • De laatste oefening is een poppetje van het trapje oprapen waarbij het neusje onderwater gaat om te kijken.
  • De 30 minuten zijn voorbij, wij gaan allemaal lekker in het bubbelbad spelen met eerst nog een leuk liedje en daarna vrij spelen met heel veel speeltjes. Uiteraard kletsen de mama’s hier nog even na.
  • Bij ons is iedere les precies dezelfde volgorde zodat de kindjes deze ook leren en weet wat ze te wachten staat. Nu zul je misschien denken, is dit niet saai? Nee absoluut niet. Je hoort sommige kindjes na een oefening heel enthousiast roepen wat het volgende onderdeel is. Geen verrassingen maar lekker vertrouwd!

Denk er aan om naast zwembandjes, niet te vergeten antislip ZwemSokjes aan te schaffen zodra je kindje kan staan. antislip Zwemsokjes dragen bij aan de veiligheid in en om het zwembad. Dit geeft het kindje genoeg vertrouwen om te ondernemen en draagt bij in zijn/haar ontwikkeling!

Wist je dat? 

De moeders op deze zwemdag ook aan de aanbevolen 30 minuten sport per dag komen, allemaal goed voor een sterker hart, sterke spieren en longen!

Conclusie 

Het Baby zwemmen heeft voor Florine en mij enorm geholpen in de band moeder-kindje.
Daarnaast is het zelfvertrouwen van Florine enorm gegroeid.

Ik kan niet anders zeggen dat ik het iedereen kan aanraden om te gaan zwemmen met je zoontje of dochtertje.

Groetjes Yvonne en Florine

 

 

Waarom Zwemmen supergezond is voor opgroeiende kinderen

Als het gaat om activiteiten die goed zijn voor de gezondheid van kinderen, is zwemmen een van de beste opties die er zijn. Zwemmen is niet alleen een leuke en verfrissende manier om actief te blijven, maar het heeft ook tal van voordelen voor de gezondheid van kinderen.

Meer uithoudingsvermogen en betere gezondheid

Ten eerste is zwemmen een geweldige cardiovasculaire oefening die het hart en de longen van kinderen versterkt. Zwemmen is een lage impactactiviteit die weinig stress veroorzaakt op gewrichten en spieren, waardoor het een uitstekende optie is voor kinderen die gevoelig zijn voor blessures of pijn. Door regelmatig te zwemmen, kunnen kinderen hun uithoudingsvermogen en algehele gezondheid verbeteren.

Sterkere spieren

Zwemmen is ook een fantastische manier om spieren te versterken en te tonen. Tijdens het zwemmen worden alle belangrijke spiergroepen gebruikt, zoals de armen, benen, rug en buikspieren. Door regelmatig te zwemmen kunnen kinderen hun spiermassa opbouwen en hun lichaamsvorm verbeteren.

Betere ademhaling

Een ander belangrijk voordeel van zwemmen is dat het de longcapaciteit van kinderen kan vergroten. Door regelmatig te ademen tijdens het zwemmen, leren kinderen dieper en efficiënter te ademen, waardoor ze hun longen en ademhalingsspieren kunnen versterken.

Minder last van stress

Ten slotte kan zwemmen kinderen helpen om stress te verminderen en hun humeur te verbeteren. Zwemmen is een ontspannende activiteit die endorfines vrijgeeft, die helpen om gevoelens van geluk en welzijn te bevorderen. Door regelmatig te zwemmen, kunnen kinderen hun stemming verbeteren en beter omgaan met stress en angst. Wij van www.zwemsokjes.nl willen graag dat kinderen gelukkig zijn.

Zwemmen is...fantastisch!

Kortom, zwemmen is een fantastische activiteit voor kinderen die vele voordelen biedt voor hun gezondheid en welzijn. Of uw kind nu een competitieve zwemmer is of gewoon van zwemmen houdt voor de lol, er zijn talloze redenen om ze aan te moedigen om regelmatig het zwembad in te duiken.  Om te zorgen dat je kind niet uitglijdt bij het zwembad, is het handig om ze www.zwemsokjes.nl aan te trekken, vanwege de anti-slip laag en de antibacteriële werking.

Groetjes, Yvonne en Florine


happy swimming kids

Zwemmen, een van de oudste sporten ter wereld

Zwemmen is een van de oudste vormen van lichaamsbeweging en heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de menselijke geschiedenis. Hoewel we niet precies weten wanneer en hoe de mensheid voor het eerst leerde zwemmen, zijn er aanwijzingen dat zwemmen al heel vroeg in de geschiedenis werd beoefend.

Pre-historische zwemplaatjes

De eerste afbeeldingen van mensen die zwemmen dateren uit de prehistorie en zijn te vinden in grottekeningen. In Egypte werden in 2500 v.Chr. afbeeldingen gevonden van zwemmers die door de Nijl zwommen. Ook in Griekenland was zwemmen populair en werd het zelfs gebruikt als onderdeel van de militaire training. Zouden ze toen ook al uitglijden bij het zwembad? www.zwemsokjes.nl bestond toen nog niet!

Het lijkt erop dat de mensheid door de eeuwen heen zwemmen voornamelijk als overlevingsvaardigheid heeft geleerd. Mensen die in de buurt van water woonden, moesten in staat zijn om te zwemmen om zichzelf te kunnen redden in geval van overstromingen of andere watergerelateerde noodsituaties.

Middeleeuwse soldaten

In de middeleeuwen werd zwemmen ook gebruikt als onderdeel van de militaire training en werden zwemmers ingezet om berichten over te brengen en om de vijand aan te vallen vanuit het water.

Pas in de 19e eeuw kwam zwemmen als sport op de voorgrond. In Engeland werd in 1837 de eerste georganiseerde zwemwedstrijd gehouden en in 1896 werd zwemmen toegevoegd aan de Olympische Spelen.

Sindsdien is zwemmen uitgegroeid tot een van de meest populaire sporten ter wereld. Naast de sportieve aspecten van zwemmen, wordt het ook gebruikt voor fysiotherapie en revalidatie.

Zwemmen is heel gezond

Zwemmen is niet alleen een belangrijke vaardigheid om te overleven in geval van een noodsituatie, maar het heeft ook een positief effect op de gezondheid. Zwemmen is een low-impact activiteit die bijdraagt aan een goede lichamelijke conditie en het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid. Bovendien kan zwemmen helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de mentale gezondheid.

Zwemmen doen we  al heel lang

Hoewel we niet precies weten wanneer en hoe de mensheid voor het eerst leerde zwemmen, is het duidelijk dat zwemmen al sinds de prehistorie een belangrijke rol speelt in onze geschiedenis. Vandaag de dag is zwemmen niet alleen een belangrijke vaardigheid om te overleven, maar ook een populaire sport en een gezonde activiteit voor mensen van alle leeftijden.  

Groetjes, Yvonne en Florine

Deze site maakt gebruik van koekjes :-). Klik op de knop om dit te accepteren.. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten